ПЕДЕСЕТ ГОДИНА РАДИО ЈАГОДИНЕ

 

Дец 04, 2012


У недељу, 23. септембра ове године, навршило се тачно пола века од почетка рада Радио Јагодине. На препознатљивој фреквенцији од 97,3 мегахерца деценијама је емитован информативни, музички, спортски и забавни програм који је постао прека потреба великог броја слушалаца на подручју Поморавља, Ресаве и Левча.


Данас Радио Јагодина има регионалну дозволу за емитовање програма коју је добио на конкурсу Републичке радио дифузне агенције и Републичке агенције за електронске комуникације у конкуренцији седам радио станица за радиодифузну област 5 и таласну дужину 97,3 мегахерца.


Веома смо поносни на регионалну дозволу коју смо добили у изразито јакој конкуренцији, веома смо поносни на успешно урађена техничка усклађивања и позитиван технички пријем.


Трудимо се да достојно наставимо нит започету септембра, далеке 1962. године. Нит коју су извезли прави мајстори и легенде радијског програма, од којих су многи наставили своје каријере у Радио Београду и другим медијима са националном покривеношћу.


Радио Јагодина је један од оснивача Удружених радио станица Србије и једна од станица са најдужим стажом постојања и успешног рада. Други медиј по старости у Јавно информативном предузећу „Нови пут” са новинарима, техничарима и спикерима који професионално, правовремено и објективно кроз своје садржаје информишу слушаоце широм Поморавског округа. Иако са опремом која је веома стара, Радио Јагодина веома успешно одговара изазовима данашњице, тако да директно преноси седнице Скупштине града, концерте са Градског трга, као и утакмице фудбалера и рукометашица са подручја целе Србије, али и иностранства. Тако су верни слушаоци Радио Јагодине били у прилици да прате директне преносе важних утакмица из Француске, Русије и Казахстана.


Поводом великог јубилеја, који се поклопио са врло деликатном финансијском ситуацијом у целој држави, ипак смо успели да припремимо диван телевизијски серијал под називом „50 година за будућност” који обухвата приче и сторије великог броја новинара, техничара, уредника и свих оних који су кроз пола века постојања овог медија прошли кроз Радио Јагодину и допринели његовом развоју и афирмацији. Не могу да помињем имена, јер могу некога да изоставим, а то не би било праведно. Сви су они уграђивали своју креативност, знање и хтење у припрему и реализацију програма на 97,3 мегахерца.


Такође, ту је и емисија „Поп рок времеплов” својеврсни омаж историји музике и полувековном постојању нашег радија која је и у телевизијској и радијској форми урађена по највишим стандардима на велико задовољство наших гледалаца и слушалаца.


У ери неуспелих приватизација и транзиције, када су сви приватизовани медији у Србији бесповратно пропали, Јавно информативно предузеће „Нови пут” са свим својим медијима, међу којима је и велики слављеник Радио Јагодина, води велику борбу са свакодневним проблемима са којима су суочени сви правни субјекти.


Захваљујући свесрдној и сталној помоћи Скупштине града Јагодина, односно нашег оснивача, а такође и пожртвовању и професионалном односу запослених према послу, ЈИП ,,Нови пут” успешно одговара изазовима данашњице.


Љ. Вујић

ТАКО ЈЕ ПОЧЕЛО


„Овде Радио Светозарево, данас је 23.септембар 1962. године. Драги слушаоци, добар дан!


У недељу, 23.септембра 1962. године, тачно у 11 часова, полетеле су кроз етар, на средњем таласу 202, 2 метра ове речи спикера Оливере Бебе Живковић и Добрице Милићевића и објавиле почетак емитовања програма Радио Светозарева. Људи који су се у тим тренуцима налазили на светозаревачким улицама окупљали су се око звучника, за тренутак збуњени оваквом идентификацијом, да би преко градског разгласа чули наставак програма.

 

 

(оргинални текст објављен на сајту www.noviput.rs  поводом 50. годишњице Радио Јагодине, текст директора ЈИП“Нови Пут“ Љубише – Бате Вујића)

 

 

Радио Јагодина

 

 

 

 

 

 

 

Повратак на врх