DragocvetУ петак, 5. априла 2013. године, у храму Светог Николе у селу Драгоцвету поред Јагодине, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова. Самој литургији претходила је исповест свештенства намесништва беличког коју је вршио јеромонах Онуфрије, духовник манастира Драча. 

Светој Литургији је присуствовао велики број деце из оближње основне школе која се налази поред самог храма као и велики број мештана. Пре него је народ Божији приступио Светој Тајни Причешћа, Владика је у својој беседи истакао важност поста, молитве и покајања. Пост нас како каже Владика уводи у себе да спознамо и препознамо ко смо, и у тој спознаји себе да погледамо ко смо и какви смо и да молитвом и покајањем постанемо и ми причасници и заједничари вечнога живота. Само они који се искрено постом и покајањем припреме за сусрет и заједницу са Христом постаће причасници вечнога живота и благодати Божије која је припремљена за све људе, али од људске слободе зависи да ли ће то они и постати. Такође Владика је све позвао, прво себе, а онда и све присутне, да погледају у каквом су односу са ближњима, и истакао да ако човеку нико не одговара, очигледно да није проблем у другима него у њему, и да ово време поста, молитве и покајања искористи да поправи пре свега себе а онда ће и други осетити ту благодат, односно љубав и радост  која се кроз покајаног човека пројављује. 

Пошто се причестио велики број деце и народа Божијег, у сеоском дому у Драгоцвету, јереј Немања Стефановић је прочитао рад свим присутним свештеницим под називом „БЛАГОДАТ И СЛОБОДА“, после чега је уследио веома душекорисан разговор у коме су часни оци изнели своја размишљања и коментаре на ову тему као и на сами рад.  

На крају је домаћин јереј Александар Гајић са Црквеним одбором припремио трпезу љубави за све присутне.

 

вероучитељ Борис Милосављевић

Дешавања

      DSC 0233У среду, пете-глувне недеље Великог поста, посвећене Св. Марији Египћанки, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова у цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Глоговац поред Јагодине.

        Непосредно пре Свете Литургије обављена је Света Тајна исповести Архијерејског намесништва беличког, а овогодишњи исповедник по благослову Епископа је био игуман манастира Саринац јеромонах Онуфрије (Вранић).

          Владика се Литургијском сабрању обратиo поуком о циљу поста. Истакао је да хришћани када се налазе у посту треба да знају да се налазе у предворју раја тј. да се припремају да уђу у радост Господа свога, а то је Царство Божије. Наша припрема у посту не треба да буде само у физичком смислу тј. од неједења мрсне хране, него и поред тога наша припрема треба да буде и духовна, увек праћена молитвом, јер једно без другог немају сврхе. Пост и молитва су два крила са којима човек још овде на земљи отпочиње да се успиње на небо. Наша молитва треба да проистиче из нашег смирења кроз које размишљамо шта је то што нас чека и ради чега се ми припремамо, а то је празник Васкрсења Христовог. Пост нам је дат да гледамо себе а да не гледамо у другога, да гледамо у свој живот, да гледамо у своја дела а не туђ живот и туђа дела. Кроз пост задобијамо благодат Божију, а задобијамо је само онда када се истински покајемо и истински молимо из дубине душе своје тј. само онда када преиспитујемо себе, јер ако обитавамо у Богу обитавамо и у љубави. Из тог разлога Црква нам и даје пост да више мислимо о небу него о хлебу, да мислимо више о Богу него о богаству.

          Након причешћа  свештенства и народа и завршетка Свете Литургије у сали парохијског дома  ђакон Далибор Нићифоровић је прочитао темат на предходно задату тему: Сиромаштво као изазов за наше човекољубље. У свом раду он је на свој начин изложио суштину овог изазова говорећи о данашњем времену, стању у свету, савременом човеку и изазову сиромаштва, као и о хришћанском, али и о човекољубљу уопште. Како традиција налаже, сваки свештеник је продискутовао о темату, истовремено дајући свој допринос и своје мишљење у циљу што бољег  схватања овог изазова. 

            Сабрање је завршено трпезм љубави трудом и залагањем домаћина свештеника Слободана Радивојевића са члановима црвеног одбора.

јереј Миломир ТодоровићДешавања

 

 

 

 

 

 

 

raspored5c

Повратак на врх