005Традиција једног народа чини једну културну наслагу која се огледа у начину његовог живота, његовом односу према сопственој духовности и духовности уопште. Ми као српски народ припадамо заједници која носи у себи колективно памћење, оно што се преноси с колена на колено, оно што сви ми носимо у себи као наслеђе својих предака.

       Желимо пре свега да у нама и нашој деци пробудимо ту усађену, наслеђену праотачку креативност, надареност и јаке словенске емоције и изразимо их кроз игру, песму и неговање традиционалних обичаја. У мислима имамо речи Стефана Немање: '' Треба с нечим изаћи пред претке....Није срамота знати туђе коло, већ је срамота незнати своју игру и песму''.

056        Школа за његовање традиционалне игре и песме при храму Светих апостола Петра и Павла постоји већ три године и својим наступима показује да не треба бринути за очување традиционалних вредности. Школу, која садржи фолклорни ансамбл и певачку групу, воде и предано са децом раде Драган и Снежана Трифуновић.

    Богатство српских игара и песама обавезује нас да не одступимо од изворности, преносећи га на  најмлађе и стварајући нове ризничаре наше традиционалне културе.

 

Фолклор

 

 

 

 

 

 

 

raspored5c

Повратак на врх