5.

16. октобра у просторијама ОШ “17.октобар“ у оквиру прослављања Дана школе, одржана је промоција 15.-ог броја часописа „Растко“. Часопис „Растко“ излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а по одобрењу директора школе Госпође Биљане Милановић. Часопис уређује вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни консултанти часописа су педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужен наставник српког језика Маја Алексић . 

За часопис пишу ученици новинарске секције ОШ “17.октобар“, док су за илустрације задужени ученици млађих разреда наше школе, у сарадњи са њиховим учитељима. За часопис пише и познати јагодински историчар и професор историје у школи Господин Нинослав Станојловић. Часопис излази два пута годишње на дан школе и на Савиндан и ово је осма година како излази. 

Промоција часописа је одржана у препуној мултимедијалној сали школе уз присуство великог броја званица и ученика школе. Промоцији су присуствовали и представници локалних медија. У оквиру промоције, приказан је и кратак филм о часопсу, који су радили ученици новинарске секције школе Томислав Тасић и Милош Станојевић. У самом обраћању између осталог новинари су истакли: “Поменућемо речи чувеног руског редитеља Никите Михалкова, чији је филм „Сунчаница“, доживео премијеру у Београду. На питање једног од новинара: „Како живети данас у овом свету?“  господин Михалков одговара, да је данас дошло до замена теза, не требамо поставити себи питање КАКО ЖИВЕТИ?, него ЗАШТО ЖИВЕТИ?, и овоме лежи главни проблем данашњице. Још је давно наш Свети Сава по чијем световном имену је и наш часопис добио име РАСТКО, позвао све нас да кренемо путем који води у Живот, путем Христовим, јер у томе и лежи одговор свима нама зашто живети“.

Овај часопис заиста је по много чему чувар историје, традиције и вере, и  као такав сведочи о једном времену садшњем и  представља својеврстан путоказ за будућност, како  и сам истиче познати јагодински новинар Бајо Џаковић, у недељнику „Нови пут“.

Протођакон Нинослав Дирак


 

 

 

 

 

 

 

raspored5c

Повратак на врх